Strijken… de meeste mensen hebben er een hekel aan, of het is in ieder geval niet hun favoriete bezigheid. Vaak wordt het strijken uitgesteld totdat er geen overhemd meer in de kast hangt dat nog gedragen kan worden. Tja, en dan moeten we wel. Overhemden strijken is dan ook nog niet het makkelijkste klusje. Vergeleken met een spijkerbroek, waar het allemaal niet zo nauw komt en waar je dus vrij snel mee klaar bent is het strijken van een overhemd echt voor gevorderden.
Een half uur per hemd
Vroeger stonden onze moeders minstens een half uur te zwoegen op een overhemd. De boord moest perfect worden gestreken, het lijf kreukvrij en dan natuurlijk de mouwen nog, die op een speciaal mouwplankje werden geschoven om de mouw en de manchet mooi glad te krijgen. Dat was een tijdrovende klus. Zeker wanneer je voor je werk een uniform draagt zoals bij voorbeeld bij de politie, douane of in de beveiliging, kom je er niet onderuit om een overhemd te dragen en de regels schrijven voor dat dat onberispelijk zit. Dus dan zat er niets anders op dan de strijkplank tevoorschijn te halen en aan de slag te gaan om alle rimpels glad te strijken.
De redding komt van de fabrikanten
De redding kwam al vele tientallen jaren geleden van de fabrikanten van overhemden. Die beseften dat ze hun klanten een groot plezier zouden doen met een strijkvrij overhemd. Er werd een procedure ontwikkeld waarbij de katoen voor de overhemden in een bad met hars wordt geweekt voordat er een overhemd van wordt gemaakt. Door deze behandeling wordt een overhemd vrijwel strijkvrij. Wanneer je het na het wassen op een kledinghanger ophangt om te drogen kun je het daarna meteen opvouwen en in de kast leggen, klaar voor gebruik. Strijken is niet meer nodig.