Strijkvrije overhemden winnen enorm aan populariteit. Toch zijn er helaas ook hemden op de markt, die hun strijkvrije belofte niet altijd waarmaken. Na een aantal malen wassen, kunnen zij al slijtage aan de boorden vertonen en het zo gewilde kreukvrije effect verliezen. Daarom is het belangrijk het kaf van het koren te kunnen scheiden. Op internet vind je voldoende informatie over de verschillende merken en aan de hand van de reviews kun je een weloverwogen keuze maken. Maar waar moet je dan op letten? Hoe werkt dat strijkvrije materiaal nu eigenlijk?
Hoe worden overhemden strijkvrij gemaakt?
Strijkvrije overhemden zijn niet gemaakt van een of andere super katoen. Er gaat een heel proces aan vooraf eer de hemden voldoen aan de gestelde eisen. Niet alle katoen is even geschikt voor het maken van strijkvrije overhemden. Heel fijne katoen is bijvoorbeeld te kwetsbaar om de noodzakelijke bewerkingen te ondergaan. Allereerst wordt het katoen namelijk gemerceriseerd door het een ammoniak bad te geven of te behandelen met een geconcentreerde loogoplossing. Dit maakt het oppervlak van de vezels zacht waardoor het kreuken wordt voorkomen. Dit effect kan nog worden versterkt door het katoen daarna nog met hars te bewerken.
Zijn er nadelen aan strijkvrije overhemden?
Strijkvrije overhemden klinken in sommige oren misschien te mooi om waar te zijn. Zijn er dan helemaal geen nadelen aan verbonden? Zeker wel. Alles staat of valt met kwaliteit. Er zijn overhemd producenten, die beweren dat strijkvrije overhemden niet ademen en dat ze als plastic aanvoelen. Merken die wel strijkvrije overhemden op de markt brengen, zeggen dat dat alleen bij de goedkope kwaliteit het geval is, waarbij shirts worden afgewerkt met een ammonia finish. Deze stof was je er al snel uit, waarna de overhemden niet langer strijkvrij zijn. Daarnaast is de manier waarop de naden gestikt zijn ook van belang. Bij een goedkope methode blijven de naden kreukelen.